Om bandet
Öken grundades sommaren år 2013. Flera av medlemmarna kände varandra sedan innan eller hade hört talas om varandra. Först spelade Adrian, Jonathan och Joel ihop över sommaren 2013. Efter sommaren anslöt sig Arvid och bandet var fullbordat. Man repade i en lokal i Tibro och filade upp ett unikt sound med hjälp av ett aktivt jammade för att få känn på varandra.
I början av november 2013 var det dags för första giget, på biosalongen Vintergatan i Tibro, dagen efter var det spelning på en privat halloweentillställning.
Efter flera spelningar under hösten och tidiga våren 2014 så bytte bandet replokal och flyttade till Skövde. Nu fanns det tillräckligt med plats för att anordna egna spelningar, vilket de också gjorde under sportlovet 2014. Flera andra lokala band möttes en kväll för att spela för varandra. Efter denna spelningar så blev situationen i bandet oviss och Adrian, Jonathan och Arvid gick skilda vägar med trummisen Joel som efteråt gick och formade black metal akten Nigrum. Bandet bytte nu namn till Öken och bytte stil en aning, från doom till mer stoner-rock influerat. Bandet rekryterade vännen Jesper Sundell att sitta bakom trummsetet. Bandet deltog i musikarrangemanget musik direkt unde våren 2014. Man gick inte vidare men det var en bra stämning i publiken. Under april och maj månad 2014 spelar bandet in sin första EP i Tibro under produktion av Peter Gardberg.